Hlavně nepsat, že krajíček je za korunu

Chleba s máslem si v luxusních restauracích dovede představit i šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Kateřina Cajthamlová: Podporuji české pekaře

Představovat doktorku Kateřinu Cajthamlovou současné české populaci je stejně zbytečné jako říkat, že deset knedlíků ke svíčkové je až moc.

Bohumil Kubíček – umělecký pekař

Začalo to zcela nevinně. Kamarádi potřebovali známým k narozeninám věnovat nějaký neobvyklý dárek, a tak jsem pro ně vyrobil první zdobený chléb. Chleba se líbil, měl velký úspěch a já jsem měl tak do budoucna o zábavu postaráno.

Zdeněk Řehák - vrchní komisař pekařských soutěží

Už jako malý jsem se díval mámě pod ruce, když připravovala těsto a zkoušel jsem dělat svoje první koláče. Když můj starší bratr začal pracovat v pekárně a já se tam šel za ním jednou podívat, naprosto mě to očarovalo a bylo rozhodnuto.

Radko Linhart – pekař olympionik

Byla to náhoda. Původně jsem měl být zahradníkem, jenže jsem shodil desku s asparágy a mistr mi to jaksepatří spočítal. Doma jsme měli pec na šest pecnů, který pekla moje maminka a ten chleba mi voněl více než všechna kvítka u zahradníka. Tam asi začal můj zájem o pekařské řemeslo.

Milan Uhde – dramatik a spisovatel

Zbožňoval jsem housky s mákem. Mívali je v koloniálu pana Šperlíka na Vodově ulici v Králově Poli, kde jsem vyrůstal. Do pekařství v ulici Boženy Němcové jsem nejprve s maminkou a pak samostatně vozíval vánočky, mazance a jiné domácí výrobky, aby nám je pěkně upekli, protože domácí plynová trouba nepekla stejnoměrně.

Jiří Balabán – pekařská legenda

Pekařský obor v rodině Balabánů se dědí od r. 1820, kdy můj předek Jan Zicha založil malé pekařství, pokračoval jeho syn Jan a dál můj dědeček Mořic. Následuje rod Balabánů: můj otec Josef, já a nyní syn Jiří.

Hana Nykodymová – pekařská učitelka

Mimo pardubickou školu se málo ví, že jsem dcera dlouholetého učitele SPŠPT Pardubice a bývalého ředitele školy, ing. Jana Sudka. Jaksi povinně jsem proto vystudovala v letech 1979–83 pardubickou průmyslovku, obor Zpracování mouky.

Dominik Duka – kardinál

Chléb je do jisté míry symbolem Božího požehnání. V naší civilizaci zastupuje základní potřebu člověka, který by bez jídla zemřel. Za dar chleba se modlí víc jak dvě miliardy křesťanů v modlitbě otčenáše.

  • 1