Pekařské řemeslo v proměnách staletí

Pojďme se vydat na dlouhou, pestrou a inspirativní pekařskou pouť v proměnách staletí, seznámit se s pekařskými výrobky na stolech našich předků, zjistit, jakým způsobem se vyráběl a v průběhu roku proměňoval pekařský sortiment a jaké dobroty mistři pekaři či hospodyňky připravovali při slavnostních příležitostech a životních událostech.

Pekařské zajímavosti

Pekař, vážený řemeslník - Na stolech našich předků - Chléb nad zlato - Povinnosti našich předků - Pekařina, to je dřina - Jubilejní zemská výstava v Praze

Jak se dělá poctivé celozrnné pečivo

Dříve byly na pultech obchodů k dostání jen rohlíky, housky a  konzumní chléb. To dnes neplatí. Vedle tohoto pečiva jsou dnes na  trhu desítky druhů pekařských výrobků, nejrůznějších chutí, vůní a  tvarů. Jak se ale vyznat v  tom, které jsou kvalitní a zdravé a které nám pomohou v létě zhubnout do plavek?

Pekař – to je povolání pro noční sovy

Pekař peče housky, uždibuje kousky, praví známé říkadlo. Dnes už ovšem není zcela pravdivé, protože při moderních technologiích výroby se některých výrobků mistr pekařský ani nedotkne.

Mouka je základ

Koláče, koblížky, buchty, housky, rohlíky ani chleba – žádné pečivo se neobejde bez mouky. Pojďme tuto surovinu poznat trochu blíž. Mimo jiné přitom zjistíme, čím je česká mlynářská tradice ve světě výjimečná.

sv. Honorius, nebo sv. Vít?

Věděli jste, že každé lidské řemeslo má od nepaměti svého patrona a nejinak je tomu u pekařů a mlynářů?

  • 1