Bez chleba ani na krok (ani na dovolenou)

Pomalu se blíží čas letních dovolených, na který se všichni těšíme. Pokud si ji můžeme dopřát v zahraničí, užíváme si horké slunce, mořské vlny, vylehávání na pláži nebo poznávání nových zemí. K tomu patří i kulinářské speciality domácí kuchyně, které rádi ochutnáme. Co nám však i na té nejúžasnější dovolené obvykle chybí, je náš křupavý, voňavý a výborný chléb. A tak nejednou ke konci dovolené sníme o čerstvém krajíci poctivého českého chleba s máslem, nebo s domácím sádlem a cibulí. Proto si mnozí z nás často přibalí do zavazadla alespoň jeden chlebíček, zvláště pokud cestují autem. Co dělat, aby vydržel co nejdéle čerstvý, radí odborníci z hnutí Naši pekaři.

Když si berete chléb na dovolenou:

  • Praktičtější je vzít si balený chléb - je naporcovaný , takže ho nemusíme krájet a balený i déle vydrží, když ho přenášíme v termo tašce, která udrží stejnou teplotu.
  • Pokud si bereme celý chléb, zabalíme ho do lněné utěrky. Krájený necháme v původním balení, abychom ho nevhodnou manipulací náhodou neznehodnotili.
  • Čerstvý chléb můžeme před cestou zamrazit a mražený důkladně zabalit tak, aby bylo v obalu co nejméně vzduchu. Díky tomu si chlebíček můžete vychutnat po celou dobu dovolené.
  • Jak dlouho balený chléb vydrží? To závisí na způsobu skladování a na výkyvech teploty, ale můžeme se orientovat podle data trvanlivosti na obalu. V termo tašce nám chléb určitě prvních pár dní dovolené vydrží . Pak se můžeme těšit , že po příchodu domů ho opět najdeme v obchodě.
  • Neplatí, že chléb jiný, než pšeničný vydrží déle. Můžeme si tedy vybrat ten, který nám více chutná.
  • Pokud budeme mít na dovolené v pokoji ledničku s mrazákem, můžeme čerstvý chléb zamrazit.

Jak správně skladovat čerstvý chléb:

  • Ani v horkém létě neskladujeme chléb v chladničce, protože při teplotě 0 - 10 ° C se střídka začíná drolit, uvolňuje se z ní voda a chléb vysychá.
  • Chléb bychom měli skladovat při pokojové teplotě.
  • Čerstvý teplý chléb necháme nejdříve vychladnout na čistém a vzdušném místě.
  • Chléb zůstane nejdéle čerstvý, pokud ho zabalíme do čisté utěrky - tento způsob mu dovolí "dýchat".
  • Chléb bychom měli chránit před působením světla (snižuje obsah vitamínů) a vzduchu (vysychá).
  • Chlebník, kde uchováváme pekařské výrobky (chléb, pečivo) pravidelně čistíme, případně dezinfikujeme octovým roztokem.